BIBLIOTEKA ZESPOŁU SZKÓŁ W DOBRYM MIEŚCIE

Rok szkolny 2016/2017

Sprzątamy las - współpraca z Leśnictwem Sarny

Jak nie czytam, jak czytam

W akcji „Jak nie czytam, jak czytam” wzięło udział 182 osób. Dnia 1 czerwca 2017 roku o godz. 10.00 uczniowie i nauczyciele rozpoczęli czytanie książek, które wcześniej wypożyczyli z biblioteki szkolnej lub domowej. Wzięli w niej udział uczniowie 
z klas mundurowych, zawodowych, z technikum i liceum. Czytaliśmy książki w autobusie, przed budynkiem szkolnym, 
w bibliotece szkolnej,  na trybunach w sali gimnastycznej i w klasach lekcyjnych. Nauczyciele czytali poezje, pismo święte, powieści, biografie. Wszyscy uczestniczy wpisali tytuły czytanych książek na specjalne listy. Młodzież i nauczyciele 
byli pozytywnie nastawienie do tej akcji.

  Uwolnij książkę

Czytamy przed Urzędem Miasta

Spotkanie z pisarzem

Dzień Otwarty Szkoły

  Dn. 28.04.2017r. w piątek dwudziestu dwóch przewodników oprowadzało przybyłych do nas z gimnazjum gości. 
Wolontariusze oczywiście mówili o naszej działalności. Promowali bibliotekę i czytelnictwo przedstawiając scenkę 
z Dyskusyjnego Klubu Książki, zachęcając gimnazjalistów do odczytania trudnych wyrazów i nagradzając ich przydatnymi przedmiotami. 
Na koniec żegnaliśmy się z nadzieją spotkania we wrześniu :)

Konkurs recytatorski poezji i prozy Adama Mickiewicza

    W sobotę 13.05.2107r. w dobromiejskiej Kresówce odbył się konkurs recytatorski poezji i prozy Adama Mickiewicza. Alicja Giedrys z klasy 1 LA zajęła 1 miejsce w grupie młodzieżowej. Alicja pieknie odczytała balladę Powrót taty i tym ujęła nie tylko jury ale też wszystkich zgromadzonych.

Konkurs piosenki religijnej w Ornecie

  Dnia 25.04.2017r. w Ornecie odbył się konkurs piosenki religijnej. Nasza grupa zdobyła 1 miejsce. Wyśpiewały je : Wiktoria Brzozowska, Ania Wołodźko, Irena Szwydowska, Martyna Świerczyńska i Klaudia Majewska a na gitarze akompaniował im Kamil Chomej. Super!! Śpiewaliśmy, tańczyliśmy i bardzo radowaliśmy się :):):)
Szkolny Turniej Szachowy
Powiatowy Turniej Szachowy w Bikupcu

Szkolny Konkurs Warcabowy

Konkurs wiedzy o mitach greckich

Wystawa zakładek do książek

Wystawa Prace naszych Mam

  W maju Agata Najmowicz z klasy 2LA i Maciek Voss z klasy IV TIL przynieśli prace swoich utalentowanych mam i zrobiliśmy 
w bibliotece wystawę. Po kilku dniach zniknął siwy misio. Znalazł on nowy dom ( oczywiście za zgodą pani Agnieszki Voss) 
Akcja szpital

Zbieramy zabawki

  Alicja Giedrys z klasy 1LA i Beata Grochal z klasy IVTIH przyniosły zabawki , pluszaki i ubranka, które rozdaliśmy ubogim wielodzietnym rodzinom, dzieciom ze świetlicy wiejskiej w Knopinie, dzieciom niepełnosprawnym z olsztyńskiej szkoły podstawowej i dziecięcego szpitala miejskiego w Olsztynie. Zebrane książki przekazaliśmy polskim rodzinom mieszkających 
na Litwie.
  Niestety nie zrobiliśmy zdjęć wszystkim darom, ale dziękujemy  nauczycielom, rodzicom i znajomym, którzy pomogli nam 
w ich  rozprowadzeniu  :)
Akcja Zwierzak

Pomagamy bezdomnym kotom

Ponowne spotkanie z panią Magdaleną Kowalską . Tym razem bez kotka. Pani magda opowiadała o swojej pracy i pasji w klasach 2TL i 1 LA
Śpiewamy w szpitalu i DPS
Kolędowanie
Marcowe śpiewanie w szpitalu i DPS. 
Bicie rekordu Guinessa w reanimacji fantoma
"Wszędzie dobrze, ale w naszej szkole najlepiej"
Koncert pieśni patriotycznych w wykonaniu Concordii
 przy wspóludziale grupy teatralnej z Zespołu Szkół

Współpraca z Urzędem Miasta

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

Dzień wolontariusza

Cittaslow
Orszak Trzech Króli
Akcja Sprzatamy Groby
Wolontariusze z OSP Praslity w przedszkolu
Pożar, wypadek, kotek na drzewie, kogo wezwiesz na pomoc? Oczywiście - STRAŻAKÓW! 
Dnia 1 września 2016r. dziewczęta z Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej z Ochotniczej Straży Pożarnej w Praslitach wraz z opiekunką wolontariatu panią Barbarą Opałą przeprowadziły zajęcia w przedszkolu niepublicznym na temat straży pożarnej, pierwszej pomocy w nagłych wypadkach.  Zaprezentowały  ubiór strażacki.
Wraz z dziećmi przećwiczyły kilka niebezpiecznych sytuacji: omdlenie w domu, wypadek na ulicy, napad i bomba w przedszkolu.
Dzieci nauczyły się dzwonić pod numer alarmowy i podawać ważne informacje dystrybutorowi.
  W lutym 2017 r. byliśmy też w Przedszkolu Samorządowym Nr 1 w Dobym Mieście.
Dzień Pluszowego Misia
Śladami różnych bibilotek ...
W bibliotece Hosianum w Olsztynie
W Planecie 11 i w drodze powrotnej
Czytanie - nasze okno na świat
Witamy wiosne poezja w języku angielskim
III Fesiowal Czytania
Kiermasz podręczników
Wyjazd na lodowisko
Wigilia
Kliknij, aby edytować treść...

Ognisko na Polanie Babka

   W sobotę 4 marca grupka wolontariuszy wyruszyła pieszo na Polanę Babki. Byli też tacy, którzy dojechali rowerem (Daria) 
albo motorem (Krystian i Natalka). Mimo trwającej jeszcze zimy na polanę doszliśmy  "suchą stopą". 
  Po dotarciu na miejsce najważniejszym naszym zadaniem było rozpalenie ogniska. Dzięki konsekwentnym działaniom Klaudii 
i Krystiana ognisko zapłonęło po dwóch godzinach. 
W międzyczasie Kasia znalazła kapsel z napisem wygrania pienistego napoju.
 Płomienie wytęsknionego ogniska sprawiły, że kiełbaski smakowały nam jak największe rarytasy. Szybko zjedliśmy też rogaliki zrobione o świcie przez panią Basię. Poczucie sytości sprawiło, że  z ochotą odgadywaliśmy hasła ( kalambury ) oraz słuchając podpowiedzi z zawiązanymi oczami układaliśmy obrazki, a także znajdowaliśmy butelkę umieszczoną w różnych, 
czasem niebezpiecznych miejscach, a Natalka i Klaudia pokazały, że można przenieść doniczkę z wodą za pomocą sznurka. Pomazani indiańskimi znakami, wyginając się, przechodząc między nogami  przenosiliśmy "konserwę". 
   Na koniec zrobiliśmy sobie wspólne zdjęcie i ruszyliśmy w dorogę powrotną. Część osób miała szczęście, bo do miasta 
dojechali samochodem naszego dobromiejskiego fotografa pana Andrzeja Waszczuka, a część dokarmiła oswojonego liska.
Daria zachwycona pięknem polany zrobiła kilka zdjęć.
Rok szkolny 2015/2016
Jak nie czytam, jak czytam !!!
    Na akcję „Jak nie czytam, jak czytam” zostali zaproszeni wszyscy nauczyciele, uczniowie, ich rodzice, a także kierownik Miejsko Gminnej Biblioteki Publicznej pani Iwon Trzaskowska.
  Wcześniej emerytowany angielski nauczyciel, pedagog i malarz Alan Weathevill przeprowadził dyskusję na temat jak ważne jest w życiu czytanie książek 
w życiu. Uczniowie klas najstarszych mieli możliwość wypożyczenia książek w języku angielskim z prywatnego księgozbioru pana Alana. Co też uczynili.
   Dnia 10 czerwca 2016 roku o godz. 10.00 zgromadziło się w szkolnej auli 206 osób. Po krótkim wstępie wyjaśniającym cel tej ogólnopolskiej akcji zebrani podnieśli do góry przyniesione ze sobą książki. Następnie przy muzyce relaksacyjnej rozpoczęli ciche czytanie. Zebrani wysłuchali też trzech fragmentów książek : Jak być kobietą – Caitlin Moran, Niebieski autobus – Barbaray Kosmowskiej oraz w formie” Teatru przy stoliku” fragmentu książki 110 ulic – Małgorzaty Gutowskiej – Adamczyk w wykonaniu uczniów. Wszyscy recytujący otrzymali wcześniej nagrody w tegorocznych konkursach recytatorskich.
Czytanie jak i wysłuchanie utworów odbyło się w całkowitym skupieniu, co przy tak licznej grupie było dla wielu zaskoczeniem.
Uczestnicy akcji mieli możliwość wpisania tytułu i autora czytaj książki na specjalnie przygotowanych listach.
   Spotkanie to trwało 30 minut i towarzyszyło mu stwierdzenie, że
Wielkie czytanie w bibliotece
Sleeveface
Cittaslow - ta twarz ślimaka wydaje sie znajoma
  Idea Cittaslow wywodzi się z ruchu Slow Food i narodziła się we Włoszech w 1998 roku. Rok później cztery włoskie miasteczka powołały do życia międzynarodowe stowarzyszenie Cittaslow. Pierwsze miejscowości z Polski przystąpiły do sieci „miast dobrej jakości życia” w 2006.
Docenienie potencjału niewielkich miast to trend XXI wieku, Miasta spod znaku ślimaka przyjmują wspólne cele dla polepszania jakości życia mieszkańców 
i przybliżania kultury dobrego życia. Przede wszystkim dbają o zachowanie niepowtarzalnego charakteru każdego z miast poprzez odnowę zabytków oraz pielęgnowanie lokalnej wytwórczość i kuchni. Charakterystyczną cechą miast Citttaslow jest również rozwijanie tradycji gościnności. 
Co widać na załączonych zdjęciach:)
Dzień Otwarty szkoły
Malowanie biblioteki i zaplecza
Wizyta harcerzy w bibliotece ZS w Dobrym Mieście
   Dnia 1 kwietnia gościliśmy w bibiotece szkolnej 46 Dobromiejską Drużynę Harcerską "Kraska". Harcerze pod kierunkiem pani Krystyny Siwik i Kamili Włodarskiej zostali oprowadzeni po naszej bibliotece, poznali budowę książki , ćwiczyli umiejętność wpisywania i wypożyczania książek, szukali 21 książek znajdujących się w budynku szkolnym i na terenie szkoły, układali hasła związane z biblioteką i wykonywali zakładki do książek. Doodatkową atrakcją była rozmowa i wspólne zdjęcie z zespołem znanego polskiego wokalisty i tylko nieliczni zorientowali się, że to dziś prima aprilis, a muzycy to szkolni grajkowie: Mateusz, Marvin i Paweł.
Ogolnopolski Konkurs "Ośmiu wspaniałych"
Konkurs wiedzy o mitach greckich
   W lutym  w bibliotece szkolnej odbył się konkurs wiedzy o mitach greckich. Szanowne jury pani Agnieszka Jurkiewcz, wicedyrektor Małgorzata Postek i nasz absolwent Paweł Ferlin oceniali poczynania uczestników konkursu. Każda  grupa zaprezentowała wybraną postać mityczną: 1TI - Zeusa, TTL , IZ - Nike, Reszta szkoły -Dionizosa, 1B - Hestję, 
1 A - Hermesa.
A oto reprezentanci klasy: 1A,  1B,  1TI,  1TL,  1Z  i  Reszta Szkoły.  Zadania były bardzo zróżnicowane.
 Uczestnicy podczas pracy.  Klasa 1A zwyciężyła (jednym punktem z klasą 1 B). GRATULACJE :)
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
 W tym roku aż 21 uczniów Zespołu Szkół wzięło udział w ogólnopolskiej akcji zbiórki pieniędzy na WOŚP.
Dyskusyjny Klub Książki
Orszak Trzech Króli
   Dnia 6 stycznia 2016 roku ulicymi naszego miasta przeszedł po raz pierwszy Orszak Trzech Króli. Uczniowie ZS z Dobrego Miasta wraz z panią Basia Opałą przygotowali  Walkę Dobra ze Złem. Kinga Wąsewicz wykonała rogi diabelskie, Kasia Piasecka uszyła ogony, a Zespół Szkół Rolniczych uzbroił diabły w widły. 
 Diabelskie zastępy witają przechodniów:
Przywódcy diabelscy wzywaja swoje zastępy
Taniec przy ognisku
Pojawienie się  anielskiego zastępu:
Walka diabłów z aniołami:
Śpiewamy kolędy w szpitalu
Pod koniec stycznia, na początku ferii zimowych wyruszylismy z piosenką na ustach do dobromiejskiego szpitala i Domu Opieki Społecznej 
  W tym roku po raz pierwszy przekazaliśmy chorym i personałowi medycznemu światełko betlejemskie i jak zawsze złożyliśmy serdeczne życzenia  świąteczne zapisane na własnoręcznie wykonanych kartach:
Piosenki karnawałowe i wiosenno - letnie w szpitalu i DPS
Przyjęcie Światełka Betlejemskiego i wigilia wolontariuszy
  Dnia 18 grudnia 2015 roku odbyło się uroczyste przyjęcie światełka betlejemskiego. Przekazali je panu dyrektorowi harcerze m. in. Kamila Włodarska. Światełko świeciło się przez kilka godzinn w bibliotece szkolnej i każdy mógł zapalić od niego  własną świeczkę i zanieść  do domu, aby rozjaśnić wigilijne, rodzinne spotkanie. 
  W tym dniu wolontariusze składli sobie życzenia i dzielili się opłatkiem.
Świateczna Zbiórka Żywności - jesień 2015
W dniach 4-5 grudnia 2015 roku 43 wolontariuszy ZS zbierało w dobromiejskich sklepach żywność w ramach ogólnopolskiej akcji Świąteczna Zbiórka Żywności.
Konkurs wiedzy na temat Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka
Dnia 10 grudnia 2015roku w bibliotece szkolnej miał miejsce Konkurs Wiedzy o Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka. Każy uczestnik otrzymał słodką nagrodę.
Akcja "Zwierzak"
  Od października do grudnia 2015 roku wolontariusze zorganizowali zbiórkę żywności, kocy, zabawek i pieniędzy, aby pomóc zwierzętom przetrwać zimę.
 Do tej akcji przyłączyła się młodzież z Gimnazjum Niepublicznego w Dobrym Mieście. Dziękujemy :)
Akcja "Sprzątamy groby"
Pod koniec października grupka nowych i starych wolontariuszy sprzątała groby. Sponsorem zakupu kwiatów i zniczy był jak zwykle Urząd Miasta. 
 Zasady udzielania pomocy "wózkersom"
  Dnia 1 grudnia 2015 roku na auli ZS zgromadzona młodzież uczestniczyła w warsztatach udzielania pomocy "wózkersom". Pomysłodawcą i organizatorem warsztatów był uczeń klasy III TIL Kamil Kołodziejek, a przeprowadzili ją  Łukasz Schab i Dawid Ostasz z Fundacji Aktywnej Rehabilitacji z Iławy.
 Każdy uczestnik mógł wykorzystać poznaną technikę chwytów wózka, aby pomóc "wstać" osobie niepełnosprawnej. Kamil chętnie przewracał się na wózku, 
aby umożliwić  udzielenie mu pomocy przez jego rówieśników :)
Spotkanie z pisarzem Wojciechem Kujawskim
  Na początku grudnia 2015 roku klasa 1 Z uczestniczyła w spotkaniu z pisarzem Wojciechem Kujawskim w CKB. Pan W. Kujawski jest kolekcjonerem starych pocztówek. Jest też autorem przewodników po Warmii i Mazurach szlakami rzek.
Powiatowy Konkurs Pięknego Czytania Biblii
II Festiwal Czytania
    Dn. 28 listopada 2015r. odbył się II Festiwal Sztuki Czytania. Nasza grupa czytała fragment książki "110 ulic" - Małgorzaty Gutowskiej - Adamczyk. Najpierw  ćwiczyliśmy na zapleczu biblioteki szkolnej a potem w CKB zajęliśmy I MIEJSCE W WOJEWÓDZTWIE !!!!

Współpraca ze Starostwem Powiatowym w Olsztynie

Na prośbę Starostwa Powiatowego w Olsztynie wolontariusze wykonali 50 kotylionów.

Przedstawienia teatralne

"Brzydkie kaczątko" w Miejsko Gminnej Bibliotece Publicznej
i w Niepublicznym Przedszkolu Stowarzyszenia na Rzecz Oświaty w Dobrym Mieście

" Z kobietami wielka bieda......."

  Z okazji Dnia Kobiet szkolna grupa teatralna przedstawiła krótki spektakl pt. "Zkobietami wielka bieda lecz bez kobiet żyć się nie da...". W charakterystyczny dla młodziezy żartobliwy sposób zobraziowali współczesną rzeczywistość: szybka randka, zazdrość, rywalizacja o partnera.

"Piosenka jest dobra na wszystko"-przedstawienie z okazji DEN


   Szkoła to miejsce w którym zdobywamy  wiedzę, jednak proces nauczania na przestrzeni wieków ulegał zmianom.
Nauczanie w szkole tradycyjnej polegało na modelowaniu wychowanka wg określonych wzorów.
Lekcje przeprowadzane były zgodnie z niemieckim przysłowiem.: ,, Kiedy wszyscy milczą, a jeden mówi, to nazywa się lekcja.’’
Nauczyciel stosował bezwzględny system kar i nagród. Uczeń nie miał własnego zdania, nie miał możliwości rozwoju swoich zainteresowań.
   Dziś to właśnie uczeń ma prawo decydować o swoim istnieniu, a nauczyciel pomaga mu zdobyć wiedzę i rozwinąć umiejętności. Współpraca z nauczycielem opiera się na zadawaniu pytań o niejasne kwestie, wyrażanie własnego zdania. 
Z okazji Dnia Nauczyciela wolontariusze z koła teatralnego przedstawili opisane modele nauczania w szkole tradycyjnej 
i współczesnej.
ZAJĘCIA INTEGRACYJNE
Na łyżwach
   Dnia 15 stycznia 2016 roku grupka wolontariuszy, korzystając z przymrozków, wyruszyła na olsztyńskie lodowisko. Jak widać dla niektórych było to pierwsze 
w życiu spotkanie z łyżwami dlatego najbezpieczniej czuli sie obejmujac barierkę. W naszej grupce znaleźli się też wirtuozi, którzy po mistrzowsku wykręcali piruety, robili jaskółki, itp. Największym wirtuozem okazał sie Marvin, który szalał na lodowisku zaliczając największą liczbę upadków.
Przewodniczący wolontariuszy Rafał Kierzkowski pilnował wszystkich uczestników jak ojciec! Dzięki temu wszyscy dotarliśmy do domu w całości choć trochę poobijani.
W kręgielni
      W grudniu z okazji Dnia Wolontariusza świętowaliśmy w olsztyńskiej kręgielni.

Noc filmowa

  W październiku odbyła się pierwsza w tym roku szkolnym Noc Filmowa. Zaczęliśmy ją wspólną kolacją. 
Po zapoznaniu się z planem i regulaminem obowiązującym podczas nocowania w szkole. Regulamin podpisało 25 osób. 
W integracji grupy pomogły nam wspólne zabawy tj.: Cip-cap; Krążąca poduszka; Mikser,toster; Buda dla psa; Pingwiny i flemingi; 
Powiem ci coś o sobie...
 Kiedy już wszyscy poznaliśmy się, rozpoczęliśmy żmudne próby muzyczne i teatralne "Piosenka jest dobra na wszystko" 
( Z okazji Dnia Nauczyciela). 
Po godzinie pierwszej  oglądaliśmy film "Zanim zasnę". Następnie bardziej zmeczeni zasnęli, a mniej zmęczeni ogladali horror.
Pożegnanie kończących naukę wolontariuszy

Wystawa strojów Cosplay Kasi Piaseckiej

   Cosplay to zabawa w przebieranie za postacie z mangi, anime, gier komputerowych i filmów. Polega na jak najdokładniejszym odwzorowaniu danej postaci, często nie tylko w stroju, ale także w sposobie poruszania się czytonie głosu.  W wielu krajach odbywają sie konwenty. Na nich osoby biorące udział prezentują swoje stroje, odgrywają scenki.Oprócz przebierania nakładana jest peruka, makijaż, odpowiednie rekwizyty czasem soczewki oddajace kolor oczu postaci. 
  Na niektórych konkursach obowiązkowe jest posiadanie stroju uszytego własnoręcznie.  Prezentowane w bibliotece szkolnej stroje Kasia sama uszyła, a na konwenty jeździ ze swoją przyjaciółką.

Kiermasz podręczników

  Na początku września licznie przybyli uczniowie oraz ich rodzice mieli możliwość zakupu podręczników.

Rok szkolny 2014/2015

Przyłapani na czytaniu
W tym roku szkolnym dali sie przyłapać podczas czytania następujące osoby:
Wpółpraca
 z Urzedem Miejskim,  PCK i Wojewódzkim Szpitalem Dziecięcym
   Pod koniec października sprzataliśmy groby. W tym roku pomagali nam harcerze ze Szkoły Podstawowej Nr 3 pod dowództwem Kamili Włodarskiej. Widać ich na zdjęciu jak prawidlowo przechodzą przez jezdnię. 
Co roku sprzedajemy czekolady wspólpracując w ten sposób z PCK. Beata Grochal rozprowadzila najwięcej tych słodkości. 
Pani Anna Borowik przekazała chorym dzieciom swój zbiór bajek.  
z Urzędem Miasta i z dobromiejskimi stowarzyszeniami
   Marvin, Piotrek, Łukasz i pani Basia brali udział w czynie społecznym PZU " Trasa zdrowia". Pracowaliśmy wytrwale m.in. ze Stowarzyszeniem "Pozytywni", Strażą Pożarną i pracownikami Ośrodka Terapii Zajęciowej.
Wspólpraca z Uniwersytetem Warmińsko -  Mazurskim  i z telewizją kablową Tonetic 
oraz z Centrum Kulturalno Bibliotecznym
  W konkursie plastycznym "Moj świat" zorganizowanym przez UWM wzięły udzial Beata Szczyrba i Karolina Pawtel. 
Ten przystojniak na trzecim zdjęciu to Dominik, z którym wywiad przeproawadziły stojące po jego lewicy i prawicy Annia i Pamela. Do zdjęcia ustawila sie cała grupa dominikowych brekdensowców. 
  W konkursie literackim wziąli też udział: Roksana i Igor ( Atrakcje turystyczne Dobrego Miasta), Adam i Patryk ( Jak zostać kierowcą rajdowym), Angelika Wyszomierska (Co dzieje sie w Małym Co Nieco), Beata Grochal ( Moja Wymarzona podróż), Karolina Radomska ( Spotkanie z ciekawym człowiekiem), Justyna Rybusiewicz (Skazani za inność). Trzyosobowa komisja zadecydowała jednomyślnie, że prace będą sa bardzo ciekawe i opublikowane na stronie internetowej tv kablowej.
  Ostatnie przedwakacyjne spotkanie pred kinem ( po obejrzeniu filmu " Udają gliniarzy")
Współpraca ze Szkołą Podstawową Nr 2
Tak pomagamy pomyslodawcom ze SP 2 w realizacji projektu "Mam talent"
III Noc Filmowa - Pożegnanie wolontariuszy kończących naukę w naszej szkole
     
Przygotowania do III Nocy Filmowej i pożegnania odchodzacych wolontariuszy. 
  Noc Filmową rozpoczęliśmy pożegnaniem odchodzacych wolontariuszy. Najpierw była przemowa, a potem rozdanie upominków. Emilka dostała "wypasiony" katalog, Marta elegancki bucik na wysokim obcasie, Rafał - super samochód, Patrycja - antypapierosy, Paweł - niezniszczalny  autobus
 Wszyscy wysłuchali piosenki w wykonaniu Dominiki, a następnie Rafcio podzielił tort specjanie wykonany na tą okazję.
  Obejrzeliśmy film przedstawiający migawki z czterech lat ich działalności w Klubie Wolontariusza i porozmawialiśmy z panią Agnieszką, która pracuje    w naszej szkole jako psycholog.
  Oczywiście długo nie wytrzymaliśmy w pozycji siedzącej, więc śpiewaliśmy, biegaliśmy, poznawaliśmy swoje marzenia, lęki, sny ..........
  Różne inne pomysły przychodziły nam do głowy, a o świcie bylismy już bardzo spokojni :)
Dni Otwarte Szkoły
  Dnia 29 kwietnia zaproszeni gimnazjaliści mogli zwiedzić budynek szkolny, poznać kierunki kształcenia, a także porozmawiać z młodzieżą uczącą się w naszej szkole.
  Podczas umyslowych łamigłówe nieoczekiwanie mdlała jedna osoba. Najpierw zemdlał Piotrek, potem Kamila, a nastepnie przyszła kolej na Pawła.                Na szczęście młodziez zgromadzona w bibliotece potrafi udzielać pierwszej pomocy. Najdzielniej spisały się Ziolona Marta i Połamana Julka. Do pomocy dołacząli się też dzielni gimnazjalisci.
  Można było obejrzeć kroniki szkolne (już od 1960 roku!) Przewodnikami po szkole byli: Patryk i Adam, Kasia i Krzyś, Beata, Agata, Patryk, Patrycja i Julka, Ania i Iza. Dominik zapraszał do biblioteki, a Rafcio robił zdziwioną minę ;) 
 
Ognisko wolontariuszy na Polanie Babki
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
Marzycielska Poczta
Wigilia wolontariuszy
Śpiewamy kolędy w szpitalu i w Domu Opieki Społecznej
Szlachetna Paczka
II Noc Filmowa
Zbiórki
Najstarsza książka w moich prywatnych zbiorach
Zgadnij kto czyta mój wychowawco
Spotkanie z pisarzem Edwardem Cyfusem, J. W. Goethe i czytanie pod Basztą
I Festiwal Czytnia

Przedstawienie o Smoku Tofiku i pięknej Marysi

Gra Miejska

Nasi Chłopcy

I Noc filmowa

Ogólnopolska akcja - Czytamy fragmenty "Potopu" Henryka Sienkiewicza

  We wześniu na placu za Basztą ochotnicy czytali fragmenty "Potopu" Henryka Sienkiewicza. Z naszej szkoły czytali: Angelika Pakisz, Marvin Krucinski i pani Barbara Opała

Kiermasz podręczników

    Nowy rok szkolny rozpoczęliśmy od sprzedaży podręcznikow. Miłośnicy biblioteki szkolnej byli tylko pośrednikami między kupującymi a sprzedającymi. Oczywiście pośrednicy nie otrzymywali materialnego wynagrodzenia, za to skutecznie przestrzegali, aby książki były dokładnie "wygumkowane". Po takim kiermaszu każdy uczeń naszej szkoły ma się z czego uczyć :)
Rok szkolny 2014/2015
Nagrody
  • Kamil Tracewicz ucz. k.3LA przeszedł eliminacje powiatowe w Ogólnopolskim Konkursie Ośmiu Wspaniałych 
  • Wyróżnieni w Konkursie Ośmiu Wspaniałych
  • Podczas III Warminsko-Mazurskich Spotkań Teatralnych "Zwierciadła" w Olsztynie
Kliknij, aby edytować treść...
Spotkania  Dyskusyjnego Klubu Książki
Dni Szpiku Kostnego

"Mam talent" zajęcia z uczniami ze Szkoły Podstawowej Nr 2

Zajęcia integracyjne

  • Szukamy tajemniczej skrzyneczki. Po odnalezieniu jej zlożyliśmy podpisy i wrzuciliśmy do niej coś od siebie
  • Na lodowisku

Warsztaty taneczne w Olsztynie

Nauka tanga

Nauka salsy

Teatr

 "Nieobecny" na podstawie sztuki Krystyny Chołoniewskiej podczas III edycji Warmińsko - Mazurskich spotkań teatralnych w Olsztynie

 "Betlejemki" 

Nasze spotkanie z .....

  • Panem Markiem Wąsikiem autorem scenariusza Betlejemki
  • Aktorką panią Ireną Telesz - Burczyk
  • Pisarzem panem Krzysztofem Kozlowskim
  • Chorymi w dobromiejskim szpitalu i wspólne śpiewanie kolęd
  • Chorymi i mieszkańcami Domu Opieki Społecznej i śpiewanie piosenek z lat 80 i 90- tych 

Zbiórki

  • Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
  • Akcja Chaberkowo - zbiórka ubrań, zabawek, przedmiotów codziennego użytku dla siedmioosobowej rodziny poszkodowanej w wyniku pożaru domu
  • Akcja Pomagamy Zwierzetom Przetrwać Zimę
  • Pomagamy zwierzętom z Tomaryn 

Marzycielska poczta

Aby spełnić jedno ważne życzenie - znaleść przyjaciela - wystarczy tylko wygospodrować trochę wolnego czasu, puścić wodze wyobraźni, dać ujście swoim talentom i otworzyć szeroko swoje serca......

Październik Miesiącem Bibliotek Szkolnych

Konkurs "Zgadnij: kto czyta?"
  • Konkurs plastyczny "Zapobiegajmy pożarom"
W konkursie wzięły udział: Paulina Durcza ( IITEH), Kamila Hołowenko (II TI), Ilona Pinowicz (IIILA)

Wystawa i warsztaty w bibliotece szkolnej

  • Warztaty "Robimy koralikowe zwierzęta" poprowadziła Agata Podpora z klasy 2 LA
  • Warsztaty wykonywania frywolitek poprowadziła Iza Zupa z klasy 1 LA

Współpraca z:

Współpraca z Domem Opieki Społecznej:

  • Śpiewamy pieśni patriotyczne

Współpraca z Urzędem Miasta:

  • Akcja "Sprzatamy groby"

Spotkanie z pisarką panią Marią Ulatowską

    Uczniowie klasy IIIA LO i II Technikum Informatycznego mieli przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z pisarką
 Panią Marią Ulatowską.
Pisarka opowiedziała o swoich książkach, zdradziła nam autentyczne zdarzenia w nich występujące oraz zapoznała z niektorymi wydarzeniami z II wojny światowej.
  Na spotkaniu dowiedzieliśmy się: jak długo trwa pisanie książki, że może być ono przyjemne ( zwłaszcza jeśli tworzy się będąc na emeryturze) i że czytanie to nie jest zmarnowany czas. Dowiedzieliśmy sie także z której książki pisarka jest najbardiej dumna.
Kiermasz podręczników

Rok szkolny 2012/2013

Wycieczki

Porwanie Natalki i Tomasza - ognisko w Knopinie

Pożegnanie wolontariuszy kończących naukę w ZS

    W tym roku pożegnaliśmy Natalkę Frąckowiak i Tomasza Wiśniewskiego z klasy 4 TE, którzy 4 (Natalka nawet 5) lat działali
w szkolnym Klubie Wolontariusza.Natalka w dowód uznania otrzymała od nas różę, a Tomasz wymarzonego OSKARA - loda "Oskara" :)

Teatr

"Historia zbawienia" i "Grzech"-pantomima

A tak było na próbach:

Pantomima "Historia Zbawienia"

Pantomima "Grzech"

Święty spokój

U nas w Sołtysowie

Konkurs wiedzy o mitach greckich

Super Wolontariusz 2013

Zbiórki

  • Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
  Dnia 14 grudnia 25 wolontariuszy z Zespołu Szkół zbierało pieniądze do puszek i naklejało owsiakowe serduszka.
  • Świąteczna Zbiórka Żywności
  • Zbiórka książek

Spotkanie z ciekawym człowiekiem

  W grudniu na spotkanie koła teatralnego przybył aktor olsztyńskiego amatorskiego teatru Piotek Śmigiel. Poprowadził on warsztaty, na których młodzież ćwiczyła wyobraźnię i koordynację wzrokowo - ruchową, a także całowali królika, udawali krawężnik, kisiel, zsiadłe mleko, a na koniec Ania zdała test na zaufanie. 

Jasełka

 
  Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia wolontariusze wraz z panią Basią kolędowali w Zakładzie Opieki Leczniczej i w oddziale psychiatrycznym
w Dobrym Mieście. Na koniec dziewczyny zrobiły zdjęcie z jedynym w naszej grupie mężczyzną. 

Warsztaty dla wolontariuszy

  Z okazji Dnia Wolontariusza młodziez z naszej szkoły uczestniczyła w warsztatach, która poprowadziła pani Monika Falej.
Na spotkaniu dyskutowaliśmy na temat cech osobowościowych i personalnych wolontariusza, kto może być wolontariuszem, jaką pracę może on
wykonywać, a także o źródłach motywacji w pracy ochotniczej.
Zastanawialiśmy się czy wolontariat to działanie bezinteresowne, czy bezpłatne, jakie korzyści płyną z wolontariatu. Poznaliśmy prawa
i obowiązki wolontariusza w świetle Ustawy. Dowiedzieliśmy się też o zaświadczeniach, ubezpieczeniach,finansowaniu wolontariatu oraz o dokumentach niezbędnych w pracy wolontariusza.

Szkolenie udzielania pierwszej pomocy

  Piotr Śmigiel przedstawiciel Polskiego Czerwonego Krzyża przeprowadził szkolenie w zakresie udzielania pierwszej pomocy. Młodzież naszej szkoły ćwiczyła umiejętność bandażowania, udzielania pomocy m. in. przy oparzeniach i omdleniach.

Spotkanie z prezes Fundacji Borussia panią Kornelią Kurowską.

  Z okazji Międzynarowowego Dnia Wolontariusza w naszej szkole odbyło sie spotkanie z prezesem Fundacji "Borussia".
Borussia oznacza budowanie i pogłębianie kultury dialogu i tolerancji między ludźmi różnych narodowości, wyznań i tradycji.
Pani K. Kurowska przedstawiła różne płaszczyzny działania wolontariatu w kraju i za granicą. Uzupełnieniem jej wypowiedzi była prezentacja
pani Julity Sieroty, która jako wolontariuszka pracowała przez rok z młodzieżą niepełnosprawną w Niemczech.
Zajęcia integracyjne
Dnia 28 listopada 2012r. grupka wolontariuszy spotkała się na olsztyńskim lodowisku.
Współpraca z:
Urzędem Miasta
Oto osoby, które uczestniczyły w Akcji "Sprzątamy groby":

Październik Miesiącem Bibliotek Szkolnych

  • Wyspa skarbów
 Klasa I TI szuka skaru.
  Uczniowie klasy I TI szukąli skarbu. Drogę do niego wytyczały ukryte mapy. szukający musieli wykazać się pomysłowością, humorem, odwagą, znajomością literatury polskiej i obcej, umiejęnością współpracy (także z wychowawczynią), spostrzegawczością oraz kulturą osobistą. Skarb został wręczony nietypowo wyglądającej osobie.
  • Czytamy baśnie
  W wolnej chwili oraz na lekcjach wychowawczych nauczyciele i uczniowie czytali bajki, baśnie, literaturę młodzieżową oraz książki psychologiczne.
  • 24 godziny w Zespole Szkół w Dobrym Mieście - skecz
  Z okazji Dnia Edukacji Narodowej Koło Teatralne (działające w bibliotece szkolnej) przedstawiło skecz " 24 godziny w Zespole Szkół w Dobrym Mieście".
Rok szkolny 2011/2012

Teatr


"Bezpiecznik" profilaktyczne przedstawienie dla dzieci z :
  • Przedszkola Samorządowego Nr 1i SP2
  • SP1
  • SP 3
"Misterium Męki Pańskiej"
"Romeo i Julia"
  • I edycja warsztatów teatralnych w Olsztynie " Zwierciadła"
"Okna, buty, kremówki"
  • W Glotowie na forum ewangelizacyjnym
  • Bazylika w Dobrym Mieście
"Jasełka"
  • W szpitalu
  • W świetlicy socjoterapeutycznej

Imprezy szkolne

  • Wyspa skrbów
  • Mikołajki

Spotkania z ciekawymi ludźmi

Spotkanie ze Stanisławem Srokowskim

Współpraca z:

  • Urzędem Miasta
Oto część osób, które sprzątały groby pod koniec października 2011r. Wkrótce doszły do nas podopieczni ze świetlicy socjoterapeutycznej. Dzięki finansowemu wsparciu Urzędu Miasta zakupiliśmy znicze i kwiaty. 
  • Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej
  • Poskim Czerwonym Krzyżem
  • Stowarzyszeniem "Kresowiacy"
  • Przedszkolem Samorządowym Nr 1 w Dobrym  Mieście
  • Domem Opieki Społecznej w Dobrym Mieście
  • Mieszkańcami Dobrego Miasta
  • Centrum Kultury

Wycieczki

  • Do Centrum Nauki Kopernik w Warszawie
 Rajd pieszy wolontariuszy  na Polanę Babki
Kliknij, aby edytować treść...
Kliknij, aby edytować treść...
Kliknij, aby edytować treść...